BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, October 6, 2009

Nyonya Laksa




Bahan-bahan ( 10 orang )
• 1 bungkus mee laksa kering, rebus hingga lembut, toskan dan gaul dgn sedikit
minyak makan.
• 1 biji timun, diracik halus
• Segenggam daun kesum, dimayang
• 10 biji limau kasturi, dibelah dua
• 5 biji cili merah ditumbuk dgn 1 inci belacan bakar hingga lumat
• Isi kerang dan udang rebus serta taugeh secukupnya


• BAHAN2 UNTUK KUAH:-

• 300 ml pati santan
• 1 liter santan cair (perahan kedua)
• 5 biji buah keras*
• 5 batang serai*
• 2 inci lengkuas*
• 1 inci kunyit hidup*
• 15 ulas bawang merah kecil*
• 3 biji bawang putih*
• 1 inci belacan, dibakar*
• 12 tangkai cili kering, potong dan celur dgn air panas, toskan*
• 1/2 camca teh lada sulah*
• 1 camca besar serbuk ketumbar*
• 50 g udang kering, rendam 10 minit dan toskan*(*dikisar halus)
• Segenggam daun kesum
• 3 kuntum bunga kantan, dibelah dua
• 3 ekor ikan kembung besar, kukus dan ambil isinya, hancurkan
• 10 biji tauhu "pok", dipotong dua
• 2 keping "fish cake", dihiris nipis
• 3 keping asam gelugor
• Garam dan gula secukupnya

Cara-cara
1. Dalam periuk, panaskan 1/2 cawan minyak, tumis bahan2 kisar hingga wangi. Masukkan santan cair dan biarkan mendidih.
2. Bila mendidih, masukkan isi ikan, daun kesum, bunga kantan, asam gelugor, fish cake dan tauhu pok. Biarkan menreneh kurang lebih 20 minit. Masukkan pati santan dan perasakan dgn garam dan gula. Biarkan mereneh pada api perlahan utk 10 minit lagi, sambil dikacau selalu. Matikan api.
3. CARA MENGHIDANG:- Dalam mangkuk, bbuh mee laksa, diikuti taugeh dan timun, curah kuah, bbuh bahan2 sampingan lain seperti sambal belacan, limau, udang/kerang dan taburkan dgn hirisan daun kesum.

1 comments:

Nia_Haqifa said...

Umphhh.....Talking about food, there is no way to say it's not interesting. I have taste many kind of laksa, but never taste 'Nyonya Laksa'. How was the taste? I'm wandering & curious, hence i would like to try it out if i have a chance. You would like to find it out for me?